BAHAN-BAHAN:
- 4-5 ekor ikan kembung
- 4-5 tangkai bendi
- 1 batang serai, dititik
- 4-5 tangkai daun kesum
- 2 keping asam keping/gelugor
- garam secukup rasa
- Bahan-bahan untuk kisar halus:
- 2 ulas bawang putih
- 3 biji bawang merah
- 1 inci kunyit
- cili merah atau cili padi
- sedikit belacan, jika suka
- sedikit air
CARA-CARA:
- Kisar kesemua bahan-bahan untuk kisar halus bersama sedikit air. Tuang ke dalam periuk.
- Masak sehingga mendidih. Boleh tambah lagi air kalau nak lebih berkuah.
- Masukkan bendi, serai, daun kesum dan asam keping.
- Masukkan pula ikan kembung. Rebus sehingga ikan masak. Ikan Kembung tak perlukan masa yang lama sangat untuk dimasak.
- Perasakan dengan garam secukup rasa.
No comments:
Post a Comment